Majitelé pozemků blokují stavbu obchvatů na Pardubicku

Pardubice - Města v Pardubickém kraji, kterými projíždí těžká tranzitní doprava, si už léta stěžují na hluk, výfukové plyny a ucpané silnice. Po zpoplatnění dálnic se počet kamionů ještě zvýšil. Dopravě mají ulehčit nové obchvaty. Projekty ale často narážejí na nedostatek peněz a problémy s majiteli pozemků.

Dlouhé kolony, hluk a zplodiny obtěžují lidi v Holicích desítky let. Náměstím prochází silnice první třídy z Hradce Králové na Moravu a nákladních aut přibývá. Starostovi Holic Pavlu Hladíkovi (ODS) vadí zejména to, že kamiony jezdí i po silnicích 3. a 4. třídy, což je pro obyvatele neúnosné.

Těžká technika už v Holicích pracuje na plánovaném obchvatu města, který by měl být hotový na podzim příštího roku. Podmínkou je ale dohoda s majiteli pozemků. „Narazili jsme například na pozemky, jejichž majitel je po úmrtí. S jinými spoluvlastnicemi pozemku se nemůžeme domluvit na výši výkupu těchto pozemků. V tomto případě zřejmě budeme směřovat k vyvlastňovacímu řízení,“ vysvětluje Jan Hoření, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Bez vyjednávání s majiteli pozemků se neobjede výstavba jihovýchodního obchvatu Pardubic. I tady se v případě neúspěšné dohody bude vyvlastňovat. „Já si myslím, že to je nejen nutné zlo, ale jediný způsob jak docílit toho, aby se tak velké stavby daly realizovat,“ dodává Alexandr Krejčíř (ODS), náměstek primátora Pardubic.

Tisíce aut včetně kamionů projedou denně Sezemicemi na Pardubicku. O obchvat tu usilují dvacet let. Chybějí peníze. „Každý rok zkoušíme jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic několikrát, ale bezvýsledně. Přitom máme projekt pozemkově ošetřený,“ popisuje situaci Bohuslav Kopecký (nez.), starosta Sezemic.

Pokud se v krátké době nenajdou peníze na výstavbu obchvatů a rychlostních silnic, miliony korun se budou muset stejně investovat do zdemolovaných mostů a popraskaných silnic.