Písek bojuje s hracími automaty

Písek - Jihočeský Písek patří v regionu mezi města s největším počtem herních automatů. Eviduje jich 230. Vedení radnice proto chce jejich provoz omezit a to i přesto, že ročně přinesou do městské pokladny více než jedenáct milionů korun. K automatům totiž usedají stále mladší lidé.

Český Krumlov eviduje 13 herních automatů, Nová Bystřice 20, Písek jich má 230. Sami radní připouštějí, že je to alarmující číslo. Přibývá i těch, kteří jsou na automatech závislí.

Místostarostka Písku Eva Veselá konstatuje: „Musíme ochránit především mládež a děti.“ Není výjimkou, že k automatům mnohdy usedají lidé mladší osmnácti let. Podle odhadu jsou herní přístroje v každém druhém píseckém pohostinství. Obyvatelé Písku jsou přesvědčeni, že mladí lidé u automatů tráví hodně času a utratí za ně příliš mnoho peněz.

Zástupce velitele Městské policie Písek Jaroslav Rapant popisuje situaci: „Provádíme kontroly hracích automatů ve večerních hodinách ve spolupráci s Policií České republiky.“ Eva Veselá dodává: „Budeme se samozřejmě zamýšlet, jakou nevhodnější cestou odolávat těmto sociálně patologickým jevům.“ Například v Českém Krumlově už třetím rokem platí vyhláška, která počet herních automatů omezuje. V Písku chtějí alespoň zkrátit dobu jejich provozu.

Z provozu povolených herních přístrojů je ročně písecká kasa bohatší o více než jedenáct milionů. Odborníci ale dodávají, že den léčby jednoho gamblera přijde na dvanáct set korun.

Zatímco v řadě jihočeských měst a obcí s herními automaty úspěšně bojují, v Písku jsou prozatím na začátku.

Nová městská vyhláška, která bude regulovat provozní dobu herních automatů, by mohla začít platit již počátkem příštího roku.