Ústecká Spolchemie je bezpečnější

Ústí nad Labem - Ústecká Spolchemie otevřela nový provoz na výrobu epoxidových pryskyřic a stala se jejich třetím největším výrobcem v Evropě. Vedení chemičky tvrdí, že posun mezi špičkové chemické podniky se netýká jen nárůstu výroby a zisku, ale i bezpečnosti.

Požár staré výrobny pryskyřic před pěti lety tehdy vyvolal debatu, zda chemička patří do středu stotisícového Ústí nad Labem. Požadavek byl jednoznačný – ven z města! Podle vedení podniku je dnes situace diametrálně odlišná. „My jsme od té doby investovali spoustu úsilí a peněz do toho, aby továrna změnila svůj image a svůj výrobní program. A to se také stalo,“ vyzdvihl realizované kroky generální ředitel firmy Martin Procházka. „Jsou tady modernější technologie, lepší a určitě bezpečnější,“ doplnil Luboš Knechtl ze Spolchemie.

Od požáru se Spolchemie zásadně změnila. V jejím areálu vyrostly nové samostatné továrny. Ty vrátily lokální podnik mezi evropskou elitu. „Chceme zlepšovat svoje ekonomické výsledky, ale rozumíme i tomu, že dopad na životní prostředí se musí snižovat. Každý, kdo zná naše čísla, tak to ví,“ zdůraznil generální ředitel Procházka.

Odpůrci chemických výrob ve městě ale tvrdí, že nové provozy samy o sobě z chemičky podnik bez rizik neudělají. „Protože vedle těchto špičkových technologií tady zůstává řada nebezpečných výrob,“ tvrdí Jaromír Veselý z ústecké Občanské ligy.

Představitelé města a kraje, kteří chemičku dříve také ostře kritizovali, ale mluví jinak. Podle nich lidé ze Spolchemie dodrželi slovo, které po požáru dali. Obyvatelé Ústí tak nemají důvod k obavám. Kritici však tvrdí, dokud bude chemička skladovat chlór a propylén, nemůže o sobě jako o zcela bezpečné továrně mluvit.