Kraslická pošta razítkuje velikonočním razítkem

Kraslice -  Pošta v Kraslicích na Sokolovsku v těchto dnech opět vydává příležitostné velikonoční razítko. Tradice trvá už 14 let. Zájem o něj původně měli jen sběratelé, postupně ho ale chce čím dál víc lidí.

V době Velikonoc přichází na poštu v Kraslicích stovky pohlednic a dopisů, ve kterých pisatelé žádají o unikátní razítko. Kromě lidí z Česka o něj mají zájem hlavně sběratelé ze zahraničí. „První pohled přišel z Polska a přišel už někdy začátkem února,“ říká vedoucí kraslické pošty Lenka Fridrichová.
 
Největší nápor pošta očekává v týdnu před Velikonocemi. Denně přijde až dvacet kilogramů zásilek. „My je otevřeme, roztřídíme a zkontrolujeme, jestli je mají dostatečně ofrankované. Potom razítkujeme celý den,“ popisuje velikonoční náplň své práce Lenka Fridrichová.  
 
Velikonoční razítko obnovuje kraslická pošta každé dva roky. Autorem většiny z nich je kronikář města a bývalý učitel výtvarného umění Václav Kotěšovec. První razítko bylo vydáno v roce 1995. „Potom slavila zdejší pošta 120 let a já jsem navrhl, že by i k tomuto výročí bylo dobré příležitostné razítko,“ vzpomíná Václav Kotěšovec, a pokračuje: „Na to poslední razítko jsem jako velikonoční námět dal kraslici a jarní motiv, tím jsou kočičky.“
 
Příležitostné poštovní razítko se u nás používá hlavně při výjimečných událostech. Tradici mají každý rok jen tři, v Karlovarském kraji je to kromě Kraslic ještě známější vánoční pošta. „Na Božím Daru razítkujeme od začátku devadesátých let, druhé symbolické razítko je na poště v Milostíně, když jsou všichni omámeni Valentýnem," rekapituluje mluvčí České pošty Ivo Mravinec.
 
Zájemci o příležitostné razítko si mohou na poštu napsat ještě týden po velikonocích, tedy do 28. března.