Mazaný recidivista získal úvěrovými podvody přes dva miliony korun

Brno - Mladý muž z Blanenska si dokázal úvěrovými podvody za 3 měsíce vydělat přes dva miliony korun. A možná by v podvodech pokračoval, kdyby úvěrová společnost neoznámila policii, že má řadu klientů, kteří vůbec nesplácejí úvěr. Ti ale o ničem nevěděli. Ukázalo se, že si jejich adresy podvodník stáhl z internetu a na jejich jména uzavíral smlouvy.

Úvěrový podvodník měl všechno dokonale promyšlené. Nejdřív založil pobočku již existující firmy, která prodávala výpočetní techniku. S úvěrovými společnostmi se pak dohodl, že budou půjčovat peníze jeho zákazníkům. I ti ale byli vymyšlení – jména si našel na internetu v obchodním rejstříku. Úvěrové společnosti pak posílaly peníze podvodníkovi na účet a ten je v přestrojení vybíral z bankomatu.

Aby vzbudil důvěru, zařídil si muž i obchod na prestižní brněnské adrese v IBC. „Případ, o kterém mluvíte, je naprosto ojedinělý, většinou vše proběhne v pořádku, obchodním partnerem je člověk důvěryhodný, který uzavírá obchody tak, jak má,“ vyjadřuje se k neobvyklému případu Olga Mužíková, mluvčí společnosti Home Credit.

Za podvody byl 26letý muž ve vězení už několikrát. To ho neodradilo, spíše naopak. „Na tento druh trestné činnosti přišel ve vězení, kde celý princip promyslel,“ říká Ladislav Rozík, komisař oddělení hospodářské kriminality PČR Brno. Úvěrový podvodník je za mřížemi už popáté. Tentokrát tam může strávit až 8 let.