Děčínské koupliště vystřídá park

Děčín - Zhruba 50 let se lidé v Děčíně chodili slunit na koupaliště pod zámkem. Bazén ale v roce 2002 poškodila povodeň a radní teď rozhodli, že ho neobnoví. Levnější podle nich bude, když místo něj vybudují park.

Už žádná skákadla, startovní bloky a závodění. Bazén s termální vodou zmizí, ačkoliv ODS, která ovládá děčínskou radnici, měla zachování koupaliště ve svém volebním programu. „Hlavní důvod je ekonomický,“ vysvětluje primátor Děčína Vladislav Raška. „Park je rozhodnutí, které udělalo z voličů hlupáky,“ namítá opoziční člen zastupitelstva Jaroslav Foldyna. „Parková úprava se pohybuje mezi šedesáti, sedmdesáti miliony korun. Zatímco koupaliště bylo vyprojektováno na sto devadesát,“ dodává argument Raška. „Byly tady různé návrhy a různé firmy, které by se určitě vešly do nějakých jiných peněz,“ oponuje Foldyna.

Radnice přitom do rozhodování o koupališti začlenila veřejnost. Vyhlášené ankety se zúčastnilo kolem šesti tisíc lidí, ale radním anketa příliš nepomohla. „Protože jednak lidé hackerovali internetové stránky a jednak falšovali anketní lístky a to z obou táborů,“ vysvětluje Petra Wetzsteinová, redaktorka městského zpravodaje.

Zastupitelé nakonec podpořili názor vedení města. „Ten výsledek byl celkem jednoznačný. Poměr hlasů byl sedmnáct pro, pět proti a jeden se zdržel,“ uvádí výsledky hlasování o budoucnosti vyplaveného koupaliště Barbora Vechová, mluvčí děčínského magistrátu. Děčínský primátor tvrdí, že park vyhrál, protože nebylo možné sehnat dost peněz. Podle něj stát ani Evropa nepřidá na rekonstrukci koupaliště, v jehož sousedství už je velký akvapark.

Děčínská radnice trvá na tom, že zvolila nejlepší dostupné řešení a navíc se při přeměně koupaliště na park dají očekávat významné archeologické nálezy.