Místostarosta Vrchlabí dostal za řízení v opilosti pokutu 25 000

Vrchlabí (Trutnovsko) - Okresní soud v Trutnově potrestal pokutou 25 000 korun místostarostu Vrchlabí Jana Konvalinu za to, že v únoru řídil opilý. Soud Konvalinovi také na 28 měsíců zakázal řízení aut. Pokud by Konvalina pokutu nezaplatil, půjde na dva měsíce do vězení. O trestu rozhodl soud trestním příkazem.

Rozhodnutí soudu není pravomocné. Konvalina proti němu může podat odpor. Pokud tak učiní, bude jeho případ projednávat soud v hlavním líčení. Konvalina řekl, že rozhodnutí soudu zatím neobdržel a blíže jej proto nechtěl komentovat. Nicméně uvedl, že k činu se přiznal a trest očekával. Funkce na radnici se vzdávat nehodlá. Opilého Konvalinu policie zadržela při noční silniční kontrole. Krevní zkouška mu naměřila dvě promile alkoholu.

Státní zástupkyně odpor proti verdiktu soudu podávat nebude. „Trest je v souladu s naším názorem. V případě Konvaliny to byla ojedinělá záležitost,“ řekla trutnovská státní zástupkyně Dagmar Čevelová.

O Konvalinově činu jednalo minulý týden i vrchlabské zastupitelstvo. Část zastupitelů se místostarostu pokusila neúspěšně odvolat z funkce. Konvalina před zastupiteli svého jednání litoval a označil jej za osobní selhání.

Konvalina je už třetím místostarostou na Trutnovsku, který měl v poslední době problémy s alkoholem za volantem. V podobné situaci jako Konvalina se loni v listopadu ocitl zástupce starosty Havlovic a ředitel místní školy Jaroslav Balcar (SNK). Za jízdu s 1,7 promile alkoholu v krvi mu Okresní soud v Trutnově na konci ledna uložil 300 hodin obecně prospěšných prací a roční zákaz řízení.

Za způsobení havárie v opilosti je stíhán místostarosta Dvora Králové nad Labem Petr Mrázek (Volba pro město). Tomu trutnovský soud začátkem února uložil pokutu 30 000 korun a na tři roky mu zakázal řídit. Mrázek tvrdí, že auto při nehodě loni v lednu řídila jeho manželka. Proti rozsudku se odvolal.