Plzeňský kraj dohodl s Domažlicemi novou trasu obchvatu města

Domažlice - Plzeňský kraj se dnes dohodl s Domažlicemi, že místo dosud plánovaného jižního ochvatu začne město pracovat na jeho severní variantě. Do poloviny roku by tamk měla vzniknout studie, podle níž by se stavba nejméně za půl miliardy korunzcela vyhla Domažlicím. Pětikilometrová silnice první třídy, která má velmi ulehčit řidičům mířících z Klatovska do Německa a Plzně, bude společnou investicí státu a kraje - ten na ni bude shánět dotace z evropského programu ROP.

„V územním plánu je sice jižní obchvat, který ale nepodchycuje žádný významný nebo silně zatížený dopravní tah. Starosta Domažlic přišel s výborným návrhem na severní obchvat,“ uvedl krajský radní pro dopravu Miroslav Jaroš. Nová komunikace by se napojila na velmi frekventovanou silnici druhé třídy 193 mezi Domažlicemi a Horšovským Týnem, kde jezdí asi 5000 vozidel denně na Kdyňsko, Domažlice a Všeruby u hranic.

„Tuto krajskou silnici opravíme, protože je úzká a jen pro vozy do 7,5 tuny,“ uvedl radní. Na ni by se poblíž Smolovského rybníka na východním okraji Domažlic napojil nový obchvat, který by nejprve musel mostem překlenout železnici a údolí řeky Zubřiny. Obchvat by vyústil na novém kruhovém objezdu severně nad Petrovicemi ve směru na státní hranici, na Folmavu, i na druhou stranu na Plzeň.
   
Obchvat by byl pokračováním silně zatížené takzvané Chodské dálnice I/22 z Klatov do Domažlic, kde jezdí v průměru 8000 automobilů denně. Jeho studii už zadalo město, stejně jako studii opravy silnice II/193 (Horšovský Týn - Domažlice), doplnil Jaroš.