Vedení Fakultní nemocnice v Hradci Králové odmítá pochybení

Hradec Králové - Omluvu a odškodnění žádá po Fakultní nemocnici v Hradci Králové Jindřich Litomiský. V srpnu 2003 mu na tamní porodnické klinice zemřela manželka a jejich dítě. Vedení kliniky a nemocnice ale chybu vylučují, policisté však už obvinili několik lékařů.

Milión korun a omluvu za smrt manželky a dítěte před pěti lety chce Jindřich Litomiský. Z toho důvodu podal na Fakultní nemocnici v Hradci Králové žalobu. Zástupce pana Litomiského advokát Narcis Tomášek je přesvědčen, že nemocnice zvolila nesprávný postup při  léčbě. Sám žalobce pan Litomiský se vyjadřovat nechce, je to pro něj citlivá věc.

Čtyřiatřicetiletou paní Litomiskou přijali v hradecké nemocnici ve 26. týdnu rizikového těhotenství. Ležela na provizorní porodnici mimo hlavní budovu, která byla tehdy v přestavbě. O dva týdny později lékaři zjistili, že se plod neozývá. Ženu převezli na opravenou kliniku a vyvolali předčasný porod. Nedonošené dítě vážící kilogram dvě stě gramů se narodilo mrtvé. Stav rodičky se prudce zhoršil a žena čtvrtý den zemřela. Mluvčí Policie ČR Správa východočeského kraje Iva Marková v říjnu 2005 potvrdila, že policisté obvinili tři lékaře z trestného činu ublížení na zdraví. Jsou důvodně podezřelí, že nezajistili dostatečnou zdravotní a lékařskou péči rodičce.

Podle jednoho znaleckého posudku lékaři péči zanedbali, podle dalších dvou nikoliv. Státní zástupkyně trestní stíhání lékařů zastavila. Primář Pavel Kopecký ujišťuje, že postupovali podle všech medicínských kriterií, avšak infekce byla v tomto případě superakutní, rychlá a dostupnými medicínskými prostředky se nedala zvládnout. Přednosta porodnické a gynekologické kliniky FN Hradec Králové Jindřich Tošner při analýze dokumentace nezjistil žádné zanedbání. Nemocnice před soudem odmítla přistoupit na smír. Žalobci by se spokojil s omluvou, podle advokáta Narcise Tomáška by stačila věta: „Omlouváme se za naše jednání, protože jsme mohli zvolit jiný postup. Vina je na naší straně.“ Radmila Fejfarová z FN Hradec Králové však trvá na tom, že nemocnice v průběhu poskytování zdravotní péče paní Litomiské nic neporušila.

Soudkyně Věra Adámková sdělila, že rozhodnout bude velmi obtížné a soudní líčení proto potrvá dlouho.