V Bezdrevském potoce uhynuly desítky ryb

České Budějovice - Desítky mrtvých ryb se objevily na hladině Bezdrevského potoka pod výpustí Bezdrevského rybníka. Nejhorší situace je v úseku, kde ústí vývod z čistírny odpadních vod místního kempu.

Zaměstnanci inspekce životního prostředí odebrali vzorky vody, prozatím ale není jasné, co úhyn ryb způsobilo. Mohly by to být splašky vypuštěné z čističky patřící kempu, ale i nedostatek kyslíku ve vodě. Pavel Horák, provozovatel kempu Bezdrev, odmítá, že by úhyn ryb způsobil špatný technický stav jeho zařízení. Mrtvé ryby se objevily už pod výpustí rybníka, tedy téměř dvě stě metrů nad místem, do kterého vytéká voda z čistírny.

K odklizení leklých ryb se zatím nikdo nehlásí. Inkriminovaný tříkilometrový úsek potoka spravuje Povodí Vltavy. Jeho vedení se nicméně domnívá, že by se o ryby měl postarat český rybářský svaz nebo sportovní rybáři. „Podle mého názoru se musí obě tyto instituce domluvit na úklidu,” domnívá se Jan Flíček z Povodí Vltavy v Českých Budějovicích. K dohodě však zřejmě nedojde, dokud se nezjistí, co úhyn ryb způsobilo. Čeká se tedy na výsledky testů odebraných vzorků vody. Pokud by se prokázalo, že za úhyn ryb může špatný technický stav čističky bezdrevského kempu, hrozí jeho provozovateli pokuta až několik set tisíc korun.