Kolínský atletický stadion čeká rozsáhlá rekonstrukce

Kolín - Kolínská radnice připravuje rozsáhlou rekonstrukci atletického stadionu. V letošním městském rozpočtu na to má přes 30 milionů korun a bude také žádat o dotace. Součástí projektu je stavba nové běžecké dráhy, sektorů pro další atletické disciplíny a oprava hrázděné historické budovy, která nabídne zázemí sportovcům.

„Kolín má obrovskou atletickou tradici a pokud se mu podaří nový sportovní areál vybudovat, dožene i předežene tím další města nejen ve středních Čechách, ale i v republice,“ dodal místostarosta Roman Pekárek.

Na rekonstrukci hrázděné budovy městský rozpočet počítá s 19 miliony korun. Vzniknou v ní šatny, sprchy, posilovna, závodní kancelář, místnosti pro činnost oddílů, klubovny a sklady. Nynější budova, kterou sportovci využívají, je v havarijním stavu a bude se muset zbourat.

V areálu by ale měla především vzniknout nová běžecká dráha s umělým povrchem dlouhá 400 metrů a sektory pro další atletické disciplíny. Podle studie, kterou město nechalo zpracovat, by na stadionu měla zůstat i současná třísetmetrová běžecká dráha, která ale nesplňuje podmínky na pořádání vyšších soutěží. „Byl by to pak areál z říše snů,“ shrnul Pekárek.

Kolínská atletika patří mezi nejstarší v republice a řada jejích členů patřila k absolutní české špičce. Zdejší atletický stadion postavili místní sokolové v roce 1956. O 40 let později na něm otevřeli novou dráhu s umělým povrchem, která tehdy byla jednou z prvních deseti svého druhu v republice.