Bezmocní v Karlových Varech nedostávají příspěvek od státu

Karlovy Vary - Více než tisíc zdravotně postižených lidí marně čeká na vyřízení žádosti o státní příspěvek od karlovarského úřadu práce. Organizace nemá posudkové lékaře. Některým zdravotně postiženým už docházejí peníze. Podle předsedkyně Krajské rady humanitárních organizací v Karlových Varech čekají někteří lidé na rozhodnutí úřadu práce o sociálních dávkách pro zdravotně postižené už od února.

Ředitel farní charity Karlovy Vary Jiří Novák má od klientů jednoznačné stanovisko. Mají požádáno o příspěvek na péči, příspěvek však ještě nedostali. Někteří ano, ale v minimální míře. Desítkám zdravotně postižených lidí už musí platit sociální služby příbuzní. Podle předsedkyně Krajské rady humanitárních organizací Pavly Andrejkivové už nejsou klienti schopni položky platit, protože vyčerpali své zásoby. Příbuzní zdravotně postižených to potvrzují; platí za to, na co by měl postiženým přispívat stát.

Úřad práce nestíhá v zákonem stanoveném termínu žádosti o sociální dávky vyřídit. Na konta zdravotně postižených proto stát peníze neposílá. Poslední posudkový lékař s potřebnou kvalifikací odešel z úřadu v květnu. Od té doby se v kancelářích kupí žádosti. Zástupce ředitele Úřadu práce Karlovy Vary Jiří Jiránek si stěžuje: „Přestože máme dvě místa posudkových lékařů, není o tuto práci ze strany lékařů zájem.”

Úřad práce se snaží zajistit náhradní lékaře, kteří by alespoň dočasně vypomohli. Zatím se úředníkům podařilo vyřídit přibližně dvacet procent žádostí. Zástupci úřadu práce předpokládají, že se situace zlepší začátkem příštího roku.