Filatelista Pytlíček se nedostane na světovou výstavu známek

Semily - Filatelista Ludvík Pytlíček se nedostane na světovou výstavu známek Praga 2008. Pořadatelé odmítli přihlášku tohoto držitele dvaceti velkých zlatých medailí ze světových výstav a majitele jedné z nejlepších sbírek československých známek. Jedním z důvodů je, že obchodoval s padělky.

Vystavoval po boku královen a knížat, získal velké zlaté medaile. Doma Ludvík Pytlíček sbírku známek za víc než sto miliónů korun vystavit nemůže. Jedním z důvodů je, že nejméně čtyřikrát prodal padělky. Jak naznačil předseda organizačního výboru světové výstavy Praga 2008 Vít Vaníček, Ludvík Pytlíček je kontroverzní osobou, což mu samozřejmě nepřispělo. Hlavní důvod však je ten, že semilský filatelista nemá pro výstavu Praga kvalifikaci. Sbírku Československo 1918-1935 by mohl vystavit pouze v nesoutěžní části, v čestném dvoře. Ten na výstavě nebude. Filatelista Pytlíček hrozí skandálem a pokud nebude k k výstavě přizván, chce uspořádat tiskovou konferenci.

Ludvík Pytlíček čelil obžalobě z podvodu, Městský soud v Brně jej ale v loňském roce osvobodil. Prokázalo se, že sběratel padělky dopisů prodal nevědomě. Před čtyřmi roky přiznal, že měl například o průvodce z Chebu, kterou mu kupec po aukci v Brně vrátil jako padělek, pochybnosti. Přesto ji znovu nabídl v aukci u Feldmanna v Ženevě a jako padělek prodal. Stále je však přesvědčený, že se ničím neprovinil.

Ludvík Pytlíček je ve Svazu českých filatelistů. Semilská pobočka ho odmítla vyloučit, ale nejvyšší vedení nedoporučilo filatelistu na výstavu Praga přijmout. Předseda Svazu českých filatelistů Lumír Brendl již v dubnu 2007 tvrdil, že pan Pytlíček bude mít na výstavu Praga červenou. U takového odborníka a soudního znalce musí totiž platit presumpce viny. Pytlíček se však brání, že prodával pouze věci, které vždy měly řádné atesty.

Světová výstava známek začne v Praze dvanáctého a potrvá do čtrnáctého září.