Nedostatek sanitek ohrožuje pacienty v okolí Moravské Třebové

Pardubice - Jediná sanitka má na starost region v okolí Moravské Třebové. Tato situace se nezměnila ani přes sliby Pardubického kraje, že záchranáři dostanou druhý vůz. Lékaři říkají, že to ohrožuje pacienty.

Krajský úřad nejprve zrušil v Moravské Třebové lékařskou pohotovost a jako náhradu slíbil zajistit druhé vozidlo záchranné služby. Nestalo se. Jediné vozidlo ovšem nedokáže pokrýt celý region. „Zatím sem dojíždějí vozidla záchranné služby z jiných měst, což časově nemůže absolutně stačit,“ popisuje situaci místostarosta Moravské Třebové Miloš Izák.

S jediným vozem záchranáři vykrývají oblast několika desítek kilometrů čtverečních. A navíc, regionem vede silnice R 35, kde jsou nehody na denním pořádku. Lékaři říkají, že tento stav ohrožuje pacienty na zdraví i životě. „Tyto situace nastaly několikrát, kdy i v rámci svitavského regionu nebyla dostupná lékařská péče,“ tvrdí vedoucí lékař záchranné služby v Moravské Třebové Přemysl Veselý.

Záchranáři bijí na poplach: Co nejdříve se to musí změnit, nechceme čekat na to, až tento problém někdo zaplatí životem. „To není ani tak problém vozidla, jako spíše nutnost zajistit personální obsazení pro druhou výjezdovou skupinu. Během měsíce uzavřeme veškerá jednání ohledně druhého vozidla, jež by mělo přijít do Moravské Třebové,“ slibuje radní Pardubického kraje Josef Janeček.

Pokud kraj slib dodrží, Moravská Třebová by se mohla dočkat druhého vozidla záchranné služby už v květnu.