Kvůli pepřovému plynu bylo ze školy evakuováno přes 500 lidí

Lysá nad Labem - Přes 500 lidí bylo dnes hasiči evakuováno ze základní školy a obchodní akademie v Lysé nad Labem na Nymbursku. Tři asi patnáctiletí žáci tam totiž po chodbách rozprášili pepřový plyn. Pravděpodobně mělo jít pouze o žert, devět lidí se ovšem plynu nadýchalo natolik, že museli být záchrannou službou rozvezeni k ošetření do okolních nemocnic.

Chvíli po poledni se po školních chodbách začal linout ostrý zápach a desítky dětí se začaly dusit. Na místo okamžitě dorazila středočeská záchranná služba i hasiči. Ze školy bylo nakonec evakuováno 545 osob, z toho 55 dospělých. Devět lidí, 8 dětí a jedna učitelka, bylo záchrannou službou převezeno do okolních nemocnic.

Hasiči v budově nejdříve naměřili přítomnost čpavku. Jeho množství ale bylo minimální, takže nemohlo nikomu způsobit žádné zdravotní komplikace. Speciální přístroje expertů z chemické laboratoře zjistily, že po chodbách školy někdo rozprášil pepřový plyn, který je obvykle používán jako zbraň v sebeobraně.
 
Pepřový sprej ve škole nejspíše rozprášili tři bývalí žáci, kteří byli bezprostředně před incidentem spatřeni na chodbách. Policie potvrdila, že už zadržela tři chlapce a obvinila je z trestného činu výtržnictví.