Kilometry chodeb pod Plzní bude spravovat pivovar

Plzeň - Jedna z významných historických památek v západních Čechách se do budoucna změní. Plzeňské historické podzemí, které patří k největším v Evropě, začne místo radnice spravovat Plzeňský Prazdroj. Plzeň komplex chodeb firmě přenechala, protože ji údržba stojí mnohem víc, než vybere na vstupném.

Kilometry chodeb, bludišť a sklepů pod Plzní jsou evropským unikátem. Lidé mohou vidět ale jen zlomek, který město od osmdesátých let udržuje. Šestnáct tisíc návštěvníků, kteří ročně do plzeňského podzemí sestoupí, uvidí návštěvnický okruh kruh dlouhý necelý kilometr. Celý komplex propojuje sedmnáct kilometrů chodeb. Historické podzemí nevzniklo kvůli středověkým vojenským plánům, ale z daleko prozaičtějších důvodů - propojením velkých sklepů starých měšťanských domů. „K tomu propojení došlo až v šedesátých letech dvacátého století při mohutné sanaci podzemí,” popisuje Marek Křovák z Městského kulturního střediska Esprit. Mohutné třípatrové sklepy měšťané od 14. století hloubili kvůli nedostatku místa ve středověké Plzni. Měli v nich zásoby, kanalizaci, studně i řemeslnické dílny, jak dokládají vystavené exponáty.

Údržba podzemí se městu nevyplácí. „Proinvestujeme tu v režijních nákladech asi milion a půl a na vstupném vybereme půl milionu,” vysvětluje Marek Křovák. Plzeň přenechá do budoucna starost o historické podzemí pivovaru. Je to obchod a součást spolupráce Plzně a Plzeňského prazdroje v boji o turisty a jejich peníze. Průzkumy totiž ukázaly, že nic než pivo zahraniční návštěvníky v Plzni prakticky nezajímá. Spolupráce je výhodná pro obě strany.

Prazdroj tvrdí, že budoucí podoba a koncepce využití historického podzemí teprve vzniká. Nabízí se propojení s pivovarským muzeem, které je ve starém právovárečném domě. „Právovárečný dům měl vždy vstup do plzeňského podzemí, takže určitě je možné prohlídku Plzeňského pivovaru i podzemí nabídnout jako jeden produkt,” uvedl Alexej Bechtin, mluvčí pivovaru. Zároveň odmítá spekulace o tom, že Prazdroj unikátní podzemí předělá na jeden velký hostinec. Mluvčí pivovaru slibuje, že historický charakter prostor zůstane zachován.