Vysoké náklady ničí pojízdné prodejny na Jindřichohradecku

Jindřichův Hradec - Obyvatelé malých odlehlých vesnic na Jindřichohradecku jsou odkázáni na pojízdné prodejny. Jejich provozovatelů ale ubývá. Shodují se v tom, že náklady jsou příliš vysoké. Bez finanční pomoci obcí se neobejdou.

Už sedmým rokem rozváží pan Pavel Pidrman dvakrát týdně potraviny do dvaadvaceti odlehlých obcí na Jindřichohradecku. Týdně ujede přes tři sta kilometrů. Náklady na provoz každým rokem rostou, ale výdělek není veliký. „V zimě je to z ruky do huby, jak se říká. V létě se něco vydělá jen díky sezónním chalupářům,“ říká provozovatel pojízdné prodejny pan Pidrman. „V devadesátých letech tady zanikly kamenné obchody, protože ubývalo obyvatelstvo. Lidé šli za prací do měst,“ vykresluje špatnou situaci místostarosta Českého Rudolce František Thüringer.
 
Pro ty, kteří zůstali, je pojízdná prodejna jediným zdrojem nákupu. Větší města s obchody jsou kilometry daleko. „Jsme velice spokojení už proto, že to do Slavonic máme 12 kilometrů do Rudolce tři,“ říká jeden z místních obyvatel František Svoboda. „Tady je to pořád jak za Marie Terezie, není tu pořádné spojení, nic tady není,“ připojuje se s kritikou Oto Švejcar z obce Nový Svět.  
 
Prodejcům na provoz některé obce přispívají. Roční částka ale rozhodně ztráty nepokryje. „Ročně to činí nejméně patnáct tisíc,“ vypočítává František Thüringer.
 
Provozovatelé prodejen se shodují v tom, že pokud bude provoz stále dražší, budou muset cesty do některých vesnic omezit. Vedení obcí ale o pojízdné prodejny přijít nechce. Pokud se jejich provozovatelům náklady zvýší, uhradí je z vlastních rozpočtů.