Chopinův festival láká nové návštěvníky

Mariánské Lázně - Chopinův festival v Mariánských Lázních chce přilákat nové diváky; hudební část proto letos poprvé doplňují doprovodné akce. Třetí nejstarší hudební festival v Česku, který se v Mariánských Lázních koná od roku 1960, potrvá letos do 25. srpna.

Festival pravidelně nabízí koncerty a klavírní recitály zaměřené na dílo polského skladatele Fryderyka Chopina. „Zastoupení českých umělců je řádově kolem dvaceti procent. Zbylých osmdesát procent tvoří zahraniční účast,“ uvádí předseda společnosti Fryderyka Chopina a prezident festivalu Ivan Klánský. 

Cizinci převažují i mezi posluchači festivalu, což chtějí nyní organizátoři změnit. „Aby byl festival k postřehnutí i v ulicích města, připravili jsme na kolonádě například promítání filmů s romantickou tématikou a spousty dalších akcí,“ upřesňuje marketingový partner festivalu Bohumil Hlavatý. Účastníci také budou mít možnost navštívit Chopinův dům, ve kterém je trvalá výstava o skladatelově životě a pobytu v Mariánských Lázních.

Chopinův festival se příští rok uskuteční opět třetí týden v srpnu. Krátce předtím ho doplní i soutěž mladých klavíristů, která se koná každé dva roky.