Z cenných lesů na Šumavě se nebude těžit dřevo po Kyrillu

Prachaticko - Ministr životního prostředí Martin Bursík podepsal rozhodnutí, podle kterého mají být lesy v těch nejcennějších místech Národního parku Šumava ponechány přirozenému vývoji. Zamítl tím rozklad šumavských obcí, kterým se nelíbil přístup ministerstva k likvidaci následků loňského orkánu Kyrill. Bursíkovo rozhodnutí potvrdilo původní verdikt z loňského března. Starostové 15 obcí a měst se ale s rozhodnutím nechtějí smířit a na žalobě trvají. Ministr věří, že se věc podaří vyjasnit.

Šumavské obce před rokem podaly rozklad proti rozhodnutí ministerstva ohledně šíření bezzásahových zón šumavského parku. Nelíbilo se jim, že správa parku nechala se souhlasem ministerstva ležet v nejcennějších územích asi 140 000 krychlových metrů dřeva. Podle ministerstva by tyto části parku sanací výrazně utrpěly. Podle starosty obce Modrava Antonína Schuberta se ale rozhodnutí ministerstva neopírá o platnou legislativu, kterou by se měly orgány životního prostředí na Šumavě řídit.

Starostům nejvíc vadilo, že úřad o rozkladu až do začátku tohoto týdne nerozhodl, a tak 15 obcí ministra zažalovalo. Tvrdí, že Bursíkova nečinnost jim brání v zákonné povinnosti pečovat o obecní lesy. Bojí se, že se v nezpracovaném dřevě vylíhne kůrovec, který napadne i další smrkové porosty.

V minulosti se každé čtyři roky základní přístup k lesům měnil. Kůrovec se například nejprve aktivně asanoval, ale za další čtyři roky se nechával samovolnému vývoji. „Jsme přesvědčeni, že je to špatně, a proto jsme nastavili dlouhodobá pravidla pro péči o nejcennější části. Jedná se o první zóny a vybrané části druhých zón. O obnovu procesu se zde postarají přírodní procesy,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

„Na území národního parku dochází ke střetu dvou zákonů. Zákona o ochraně životního prostředí a zákona o obcích. V této době je bohužel uplatňováno nadřízené postavení zákona o ochraně přírody,“ uvedla starostka Stožce Zděňka Lelková. Zastupitelé Volar a Kašperských Hor už proto minulý rok požádali o vinětí městských lesů z národního parku. „Žádáme o vyčlenění našeho majetku z parku, nebo finanční náhradu,“ potvrdila starostka Volar Martina Pospíšilová.   

„V národních parcích nejsou hospodářské lesy. Jde zde primárně o ekosystémy,“ řekl Bursík. Kyrill podle něj ukázal, jak byly zásahy do přirozeného vývoje v minulosti škodlivé. Vichr pokácel stromy především tam, kde se dříve kácelo kvůli kůrovci.