Letovická rekonstrukce bitvy u Kyjeva nabídla nabitý program

Boskovice - Přes osm tisíc milovníků vojenské historie a techniky se v sobotu sešlo v Letovicích na Boskovicku. Společně tu měli možnost zhlédnout rekonstrukci části jedné z významných bitev druhé světové války. Členové vojenských klubů z celé republiky tu za přispění Vojenského muzea v Rokycanech nacvičili boje předcházejících osvobození města Kyjeva roku 1943.

Ukrajinský Kyjev byl osvobozen Rudou armádou před třiašedesáti lety. Bojů se zúčastnily také československé jednotky – a právě jim je věnována tato akce. Pořadatelé proto vybrali bitvu, v níž se vyznamenala tehdejší 1. československá samostatná brigáda a přispěla k osvobození města. Chtějí tak veřejnosti, a hlavně mladým lidem, připomenout důležité momenty české i světové historie.

Dvouhodinová bitva, která začala ve 13 hodin, nebyla čistou rekonstrukcí. Připomínala spíše dramatizaci, která měla podle Stanislava Drábka z Nadace pozemního vojska ukázat hlavní prvky bojů na přístupových cestách ke Kyjevu: „Je to v podstatě divadlo. Divadlo na jevišti o rozloze dvou kilometrů čtverečních s těžkou technikou.”

Hlavní roli hrály v rekonstrukci tanky. Celkem se představilo devět strojů - tři tanky typu Tiger a šest ruských T-34. K vidění byly také obrněné transportéry a velké množství další vojenské výzbroje a výstroje. Součástí programu byly i dynamické ukázky nebo například seskok paragánů. Na místě se sešlo přes čtyři sta vojáků jednotlivých armád. „Každý klub dělá tradičně nějakou jednotku. Někdo dělá sovětskou stranu, někdo například angličany nebo američany a my děláme již mnoho let německou armádu,” popisuje obsazení bitvy předseda klubu vojenské historie Garde-Corps Martin Korbel.

Přestože rekonstrukce bitvy se na rozdíl od reality obešla bez zranění a mrtvých, na bojišti zasahoval i dobová vojenská sanita. Autenticitu dodávalo bitvě také dokonalé zázemí na obou stranách linie, a to včetně polních kuchyní.

Vedle samotné bitvy byl pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program, na němž se podílela také Armáda ČR, která tu představila techniku a jednotku aktivních záloh. Lidé si mohli prohlédnout výstavu věnovanou účasti Československé lidové armády v bojích o Kyjev nebo si vyzkoušet střelbu na paintballové střelnici. Nechyběl ani doplňkový program pro děti a netradiční módní přehlídka.