Robot v roli sekáče

Pardubice - V Pardubicích pomáhá udržovat zeleň dálkově ovládaný robot. Funguje podobně jako dálkově řízené modely autíček. Dokáže posekat trávu ve špatně přístupném terénu a zvládá i čtyřicetistupňové stoupání. Robot, který je českým vynálezem, má přezdívku pavouk a pracuje na benzin.

Vynálezce robota a držitel patentu Lubomír Dvořák objasňuje podstatu pavouka těmito slovy: „Má především patentovanou věc, kterou mi nazýváme tančící krok, to znamená, že se stroj může pohybovat do všech stran, může nastavovat výšku sekání, může se nadzdvihnout a spustit dolů.”

Pavouk dokáže posekat špatně přístupný terén v okolí silnic, železničních tratí nebo podél řek. Službám města Pardubic tak značně usnadní údržbu zeleně. „Ač to nevypadá, tak v Pardubicích je spousta svahů, udržujeme park Vinice, Legie, Bubeníkovy sady a tam všude jsou svahy, které jsme dosud sekali křovinořezy,” popisuje využití robota vedoucí provozu Agroservis, Služby města Pardubic Vlastislav Šanda.

Přístroj reaguje na dálkově vysílané povely. Zaměstnanci Služeb města Pardubic se s pavoukem učí zacházet. Sami přiznávají, že vývoj jde nezadržitelně vpřed ve všech možných oblastech, což se týká i údržby komunikací a veřejných prostor.

S údržbou zeleně speciální pavoučí robot nepomáhá jenom v ČR a dalších evropských zemích, ale také v Japonsku, Austrálii nebo v USA.