Česko sužuje nedostatek vody v přehradách

Liberec - Vodohospodáři na Liberecku a Jablonecku oznámili nejnižší stav vody v přehradách za posledních 27 let. Dlouhotrvající sucho se už podepsalo na kvalitě vody v nádržích Mšeno a Harcov. Od osmdesátých let hrázní nepamatují takové sucho a situace se podle nich do konce prázdnin bohužel už nezlepší.

Liberecká přehrada hlásí 70 centimetrů pod běžnou hladinou a Jablonecká dokonce metr čtyřicet. Hladina nadále klesá a to každý den o dva centimetry. „Za týden je na pláži znát pokles vody až o půl metru,” konstatoval hrázný přehrady Mšeno Jiří Chmelař.

Důvodů pro nedostatek vody je hned několik. „Bylo málo sněhu, takže při vypuštění před jarním táním jsme už měli nižší hladinu vody a srážky co byly, jsou v podstatě zanedbatelné,” potvrdil Jaroslav Rydl, provozně technický náměstek Povodí Labe. Jan Krupička, hospodář z Českého rybářského svazu v Liberci, poukazuje: „Problémy vznikají například nezodpovědným přístupem lidí, kteří mají zahrady podél toků a hlavně koukají na to, aby měli zalitou zahrádku a nekoukají na to, jestli v toku ještě zbude nějaká voda.”

I přes nedostatek vody musejí hrázní z přehrad odpouštět. Jinak by v korytech pod nádrží zahynuly ryby. „Nám přitéká do přehrady přibližně 6 litrů za vteřinu a musíme vypouštět 60 litrů vody,” dodal Rydl. Snižující se hladina sebou přináší zhoršení podmínek pro koupání, v takovém prostředí se rychleji množí sinice. „Tato voda se nedoporučuje ke koupaní pro vnímavé jedince,” varuje Zuzana Balášová, mluvčí Krajská hygienické stanice Liberec.

Meteorologové sice slibují pro další dny srážky, ale přehrady se na normální stav už letos v létě nedostanou. „Od čtvrtka do neděle očekáváme v libereckém kraji od 20 do 50 milimetrů srážek,” uvedl Martin Novák, prognostik ČHMÚ Ústí nad Labem. Hrázný Chmelař ale argumentoval: „Abychom se dostali na nějakou kvótu, na které bychom měli být, muselo by několik dnů pršet, dvoudenní déšť tomu moc nepomůže.”