Z Národního technického muzea se stěhuje stoletý salonní vůz

Praha - Z Národního technického muzea se stěhuje salonní vůz. Z Prahy se přesouvá do depozitáře v Chomutově, kde projde restaurací. Muzeum připravuje na příští rok novou expozici, ve které se už se stoletým vagónem nepočítá. Před rokem se do depozitáře stěhovala parní lokomotiva.

Salonní vůz v hodnotě 28 milionů korun nejprve technici vystěhovávali z výstavní haly před budovu. Poté si vagón převzala specializovaná firma, která jej navíjela na přívěs. „Přívěs si sám pomocí vrátku vůz natáhne, čímž odpadá nejnebezpečnější operace. Tuhle věc neradi děláme, protože hrozí nebezpečí, že skříň bude poškozena,“ popisuje stěhování vedoucí oddělení dopravy Národního technického muzea Jiří Střecha.

Přejezd mezi Prahou a Chomutovem začne o půlnoci, kdy je doprava v metropoli nejklidnější. V hlavním městě se také bude muset kontrolovat trolejové vedení. V úterý v ranních hodinách bude exponát v chomutovském depozitáři.

„Od roku 1921 sloužil vůz pražskému arcibiskupství. Předtím byl vyroben pro potřeby ústecko-teplické dráhy jako inspekční vůz,“ řekla mluvčí Národního technického muzea Alice Třísková. V technickém muzeu stojí salonní vůz vyrobený Ringhoferovými závody přes čtyřicet let.

Muzeum stěhováním některých svých železničních prostředků obměňuje svou expozici, kterou představí po rekonstrukci budovy. Vystaveny budou nové exponáty z ostatních druhů dopravy. Většina železničních exponátů by měla být vystavena v úplně novém muzeu železnice, které by do roku 2015 mělo vzniknout na Masarykově nádraží.