Ústecký kraj trápí vykradači hřbitovů

Terezín - Nejen poničený Národní hřbitov v Terezíně trápí problém vykradačů hřbitovů. Podobným útokům čelí prakticky všechny hřbitovy v Ústeckém kraji, když z nich mizí kovové obaly z uren, nerezové vázy i dvířka. Policie chce těmto případům předcházet častějšími návštěvami hřbitovů a kontrolami sběračů kovů. Kromě ministerstva kultury přislíbila pomoc i řada lidí.

Policie a správci hřbitovů se shodují, že dokud budou sběrny vykupovat kradené věci, podobných případů bude stále přibývat. Právě v nedaleké sběrně se našla část měděných desek. „Naše hlídky častěji zacházejí na hřbitovy, častěji kontrolujeme sběrače kovů,“ nastínil preventivní opatření policie zástupce ředitele městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný.

Při poslední návštěvě místa posledního odpočinku nacistických obětí si zloději odnesli měděné desky za milion korun, a nebylo to poprvé. Správci přiznávají, že uhlídat tak rozsáhlý areál bez strážných nebo kamer je nemožné. Ředitel Památníku Terezín Jan Munk připoměl, že podobné problémy mají v areálu hřbitova v Litoměřicích.