Zelení vystoupili v Chomutově z koalice, primátorce někdo poslal včera nábojnici

Chomutov - Strana zelených vystoupila v Chomutově z koaličního uskupení s ODS a ČSSD. Reagovala tak hlavně na odvolání ředitele zoooparku Přemysla Rabase, který je za zelené poslancem a chomutovským zastupitelem. V opozici byli dosud jen komunisté. Informaci přinesla předsedkyně místní organizace zelených Džamila Stehlíková. Situace v Chomutově je napjatá, včera primátorce Ivaně Řápkové poslal anonym nábojnici s varováním, že pokud nezmizí z radnice, čeká ji smrt.

Někteří radní, včetně primátorky, naznačili, že dopis může souviset s Rabatovým odvoláním. „Je těžké se k tomu vyjadřovat, ale nelze to samozřejmě vyloučit,“ připustila Řápková. Exředitel zooparku podezření jednoznačně odmítá a označuje ho za hloupé a ubohé.

Stehlíková označila postup radních při odvolání Rabase za nestandardní. Nebyl podle ní podložen žádným závažným důvodem. Pro odvolání Rabase hlasovalo 10 z 11 radních. Koalice občanských a sociálních demokratů ale ani po odchodu zelených ohrožena nebude. 

V pětatřicetičlenném zastupitelstvu mají stále pohodlnou většinu pětadvaceti křesel. Zelení mají čtyři zastupitele, z toho dva radní. Jiří Roth však po hlasování pro odvolání Rabase ze Strany zelených vystoupil, další radní za zelené, nezávislý Michal Kasl, na post v radě rezignoval. Zelení zůstanou podle Stehlíkové v opozici do příštích komunálních voleb v roce 2010.

Rabas vs. Řápková 

Změny na radnici odstartovalo odvolání Rabase z postu ředitele zooparku. O tom rozhodla právě městská rada jakožto zřizovatel zooparku, příspěvkové organizace. Vedení města vyčítalo Rabasovi neoprávněné čerpání peněz a chyby v komunikaci. Podle Rabase se ale jednalo pouze o formální pochybení, což potvrdil nález Nejvyššího kontrolního úřadu a následně i finančního úřadu. „Šlo pouze o formální pochybení, o kterých byla po celou dobu, více jak dva roky, radnice informována, a nikdy mi za to nepotrestala,“ oponoval Rabas ve Studiu ČT24.

Mezi městem a zooparkem prý nefungovala komunikace. Rabas podle primátorky Řápkové město neinformoval o důležitých rozhodnutích. „Dozvěděli jsme se od někoho jiného, že v zooparku je podáno několik trestních oznámení, například ohledně hospodaření v jízdárně,“ řekla Řápková ve Studiu ČT24. Rabas ale vysvětlil, že trestní oznámení se týká jezdeckého klubu, který nemá k zooparku žádný vztah, a proto nepovažoval za nutné město o tom informovat.

Na uvolněný post ředitele zooparku bude vypsáno výběrové řízení, zda se ho Rabas zúčastní, zatím neví.

Přemysl Rabas
Zdroj: ČT24