Za psa z útulku nabízí radnice tři tisíce korun

Sezimovo Ústí - Vedení radnice v Sezimově Ústí se rozhodlo ušetřit peníze, které ročně platí za pobyt psů v útulku. Novým majitelům proto chce po předložení potvrzení o převzetí psa nabídnout 1 500 korun. Dalších patnáct set by majitel dostal za půl roku. Záměr se ale nelíbí lize na ochranu zvířat. Bojí se, aby někteří zájemci finanční nabídku nezneužívali. Každý rok končí v místním útulku kolem deseti psů. Roční pobyt jednoho zvířete přijde město na více než sedmdesát tisíc korun. Útulek přijímá opuštěné psy z téměř všech obcí na Táborsku.

„Platíme za přijetí, karanténu a očkování, což je asi 600 korun. 200 korun se pak platí za každý den pobytu,“ uvedl místostarosta Sezimova Ústí Pavel Samec. Květoslava Stoklasová z Táborské ochrany zvířat se ale bojí, že se někdo o psa přihlásí, obdrží na začátku 1 500 korun a pak řekne, že se mu pes ztratil. „Nabídka osloví spíše méně slušné obyvatele,“ dodala.

Místostarosta záměr radnice háji s tím, že s každým novým majitelem psa bude sepsána smlouva, kde budou dané určité podmínky, za kterých bude zvíře chovat. Zvýhodnit majitele zvířat odebraných z útulku se navíc snaží i další města. V Soběslavi například za takového psa neplatí nový majitel první půlrok žádné poplatky.