Pod zámečkem Větruše došlo k dalším sesuvům

Pod zámečkem Větruše v Ústí nad Labem se po týdnu sesunula další část vyhlídkové terasy. Svah zkoumají geologové a statici, kteří nevyloučili pokračovaní sesuvu. Milan Knotek, mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem potvrdil, že došlo k zastavení sesuvu, jeho další pokračování však nevyloučil: \" Nelze vyloučit další sesuvy a je potřebné provést podrobný geologický průzkum, aby sanace celého svahu byla kompletní.\"

Přitom dalšímu sesuvu dnes nezabránila ani kovová síť, kterou nechalo město nainstalovat na kritické místo. Náklady na sanaci mohou dosáhnout několika milionů korun, které chce město získat od státu. Případ už vyšetřuje policie.

Vyhlídková terasa prošla před dvěma lety rozsáhlou rekonstrukcí, která stála čtyři miliony korun. Radnice odmítá, že by se dopustila pochybení, když nenechala před rekonstrukcí zpracovat geologický posudek. Podle Petry Vojtěchové z Policie ČR v Ústí nad Labem byly zahájeny úkony trestního řízení k blíže nespecifikovanému trestnému činu, kterého by se mohl dopustit neznámý pachatel.

Jan Kubata, primátor města Ústí nad Labem popírá, že by průběh rekonstrukce teras byl příčinou sesuvu s tím, že svah se sesouvá daleko pod terasami. Zároveň uvedl, že město bude nuceno vstoupit do jednání se státem, neboť náklady na sanaci mohou dosáhnout mnoha milionů. Stát například platil sanaci v nedalekém Vaňově, přispěl rovněž na zabezpečení sesouvajících se skal v Hřensku. Zámeček Větruše i vyhlídková terasa jsou pro podobné případy pojištěné.