Radioaktivní látky na skládce ve Chvaleticích čekají na likvidaci

Pardubice - Nepovolené skladiště chemikálií ve Chvaleticích na Pardubicku vydalo další nebezpečný materiál. Chemici specializované firmy tam při vyklízení jedné z posledních hal objevili munici a lahvičky s nebezpečným obsahem. Přístroje potvrdily známky radiace. Všechny chemikálie byly navíc uložené v naprosto nevyhovujících podmínkách. Stejně jako desítky tun dalšího toxického odpadu je čeká odborná likvidace.

Podle zasahujících odborníků z firmy Dekonta, a.s. se mimo jiné jedná o oxid thoričitý, který může při použití způsobit vážné zdravotní problémy, jež by mohly skončit i smrtí. Proto si nebezpečné látky převezme Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Do té doby je chemici ukládají do zvláštní zapečetěné místnosti. V jednom ze skladů našli i stovku nábojů do samopalu. Munici si odvezli policisté.

Od chvíle, kdy se práce ve Chvaleticích znovu rozběhly, už chemici roztřídili a zaevidovali dalších 36 tun odpadů. I tak ve skladu zbývají tisíce nádob a lahviček s rizikovým obsahem. „Zatím práce běží podle harmonogramu, to znamená, že bychom je měli ukončit do konce září. Závisí to také na tom, zda neobjevíme další nemilé překvapení,” uvádí k postupu pracímluvčí Krajského úřadu Pardubického kraje Kateřina Nohavová. Roztříděné a zaevidované chemikálie skončí v ostravské spalovně. První nákladní auta s nebezpečným odpadem za doprovodu policie a hasičů vyjedou z chvaletického areálu v září.

Nezákonné ukládání jedů již šetří policie. O posledním provozovateli skladu Ladislavu Pilcovi ale nikdo neví. Podle Jitky Vavřinové z pardubické policie byl podezřelý muž letos na jaře Okresním soudem v Jihlavě prohlášen za mrtvého.