Slunce spálilo část vinné úrody, tragédie to však není

Břeclav - Úžeh ze slunce nemusí postihnout jen člověka, prudký sluneční žár a extrémní teploty letos doslova spálily zrající hrozny na většině jihomoravských vinic. Vinohradníci už začali odhadovat ztráty, ty jdou u větších pěstitelů vína do statisíců.

Ještě před měsícem si vinaři pochvalovali, že je čeká dobrý ročník. Přišlo ale nečekané překvapení. Slunce, které většinou pomáhá révě zrát a kterého si jindy vinaři přejí co nejvíce, způsobilo teď na vinicích spoušť. Prudké oteplení po spíše chladných dnech a extrémní vystavení ultrafialovému záření zničilo někde až patnáct procent vinic.

„Réva ještě nebyla připravená na takové teploty, a ten teplotní skok patnáct stupňů odnesly hrozny, které byly odlistěné a příliš vystavené slunci,” vysvětluje příčinu vinař z Dubňan Libor Výleta.

Agronom z vinařského podniku Bzenec Ludvík Kmenta považuje slunce za nového nepřítele, proti kterému je velmi těžké se bránit. Zvláště když je na vině s největší pravděpodobností narušená ozónová díra, která propouští nebezpečně velké množství ultrafialového záření.

Sluneční úpal nebo úžeh poškodil víno hlavně na jižních a západních svazích, kde slunce spalovalo nejvíc. „Ryzlink rýnský byl poškozen, Zweigel Trebe také, něco máme na Francovce,” vypočítává škody Výleta. Réva poškozená úžehem se podle něj zřejmě neprojeví na kvalitě letošního vína, ale spíše na výnosech z úrody.

Produkci vína by však tyto ztráty ohrozit neměly, vinice mají díky mírné zimě nasazeno na některých lokalitách i třikrát více hroznů než vloni. „Násada je letos opravdu velká a navíc určité ztráty nastávají vždy, někdy jsou to kroupy, jindy úžeh nebo choroby,” zhodnotil situaci vinař Petr Marcinčák z Novosedel na Břeclavsku.

Zatímco vloni vyrostlo na hektaru vinic v průměru kolem tří tun hroznů, letos je to vlivem velmi mírné zimy až kolem deseti tun. Pokud by žádné hrozny nezničily kroupy, slunce nebo plísně, tak by vinná réva tak velké množství hroznů stejně nedokázala uživit.

Teplé počasí, které se má do Česka vrátit v srpnu, už podle vinařů takové škody nenapáchá. Většina odrůd už bude zaměklých, a těm už vedra tolik nevadí. Uklidňují je i předpovědi meteorologů, kteří tak prudký vzestup teplot v srpnu neočekávají.