V Příbrami proběhla jedinečná výstava letadel

Příbram - Návštěvníci prvního ročníku mezinárodního aerosalonu Aero Expo si mohli prohlédnout ultralighty, malá sportovní letadla, repliky historických letounů i novinky letecké techniky. Výstavy se účastnilo 120 výrobců ze 30 zemí. Podle organizátorů se podobná akce v takovém rozsahu v České republice ještě nekonala. "Kombinuje celé spektrum letectví a tím je unikátní," potvrdil jedinečnost výstavy viceprezident Letecké amatérské asociace Jan Fridrich.

Česká republika má dominantní postavení v oblasti výroby a prodeje lehkých a ultralehkých letadel. Ročně se u nás vyrobí asi 600 kusů lehkých sportovních letadel, většina z nich je určena na vývoz do zahraničí, jak do evropských zemí, tak do Spojených států. „Pro zajímavost - v Americe držíme 30 procent trhu,“ uvádí Fridrich.

Pro milovníky starých časů vyrábějí firmy i přesné repliky historických strojů. Nejčastěji ale slouží malá letadla k létání pro radost nebo jako soukromý cestovní prostředek. O létání je v Česku stále větší zájem, držitelem pilotního průkazu je přibližně deset tisíc lidí.