Farmářka z Hradce Králové brání dokončení dálnice D11

Hradec Králové - Přejezd odnikud nikam, násep končí v polích. To je obraz posledních metrů dálnice D11 šest kilometrů před Hradcem Králové. V cestě stojí pole farmářky Ludmily Havránkové z Hradce Králové. Té vláda navrhla výměnu jejích 10 hektarů polí za jinou lokalitu a navrch 45 miliónů korun. Žena to ale odmítá. Přitom vlastní pozemky, po kterých by měla vést dálnice D11 až do Hradce.

Ludmila Havránková se nechala slyšet, že peníze nechce, že chtěla pozemky za účelem hospodaření. „Preferujeme dialog a doufáme, že se s paní Havránkovou dohodneme. V opačném případě by skutečně mohlo dojít k vyvlastnění,“ sdělil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Farmářka byla pro druhou variantu: deset hektarů pro stavbu za 247 hektarů polí ve stejné hodnotě. Právníci však toto řešení považují za neprůchozí, jak potvrdil Karel Hanzelka. Úřady problém s výkupem pozemků pro dálnici na polích farmářky Havránkové řeší od 90. let. „Po 14 letech, kdy se státní orgány nedokázaly vypořádat s jediným nárokem, shledávám výsledek jejich práce jako katastrofální,“ vyjádřil se hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík (ODS).

V sobotu se farmářka Havránková odmítla setkat s ministrem dopravy Řebíčkem, který byl v Hradci. Podle slov Ludmily Havránkové je zřejmé, že se svých nároků lehce nevzdá. Do konce října musí ministr dopravy podle mluvčího Hanzelky předložit definitivní variantu řešení problému.