Případ zříceného výtahu v Litvínově policie odložila

Most - Příčinou zřícení výtahu, který koncem ledna spadnul z pátého patra panelového domu i se čtyřiadvacetiletým mladíkem, byla technická závada. Vyšetřování na místě nehody a výsledek posudku expertů z oboru těžkého a všeobecného strojírenství vyloučily spáchání trestného činu. Kriminalisté proto nikoho neobvinili a případ odložili.

Osobní výtah se zřítil koncem ledna na litvínovském sídlišti Janov. Mladý muž, který se jím právě přepravoval, po pádu utrpěl vážná poranění páteře. Zotavovat se bude několik měsíců.

„Příčinou pádu kabiny výtahu bylo přetržení obou nosných táhel betonového protizávaží v závitech v důsledku únavy materiálu. Ani provádění revizí a předepsaných prohlídek nemohlo únavové narušení táhel protizávaží zjistit, a zabránit tím pádu kabiny výtahu po jejich přetržení,“ uvedla k vyšetřování mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Vzápětí po nehodě začaly v Litvínově a Mostě kontroly výtahů. Bytové družstvo Krušnohor, kterému panelák patří, nařídilo kvůli havárii kontroly výtahů ve všech téměř 600 domech, které spravuje. V mnohých bylo třeba výtahy zabezpečit upevňovacími pásy, protože se objevil podobný problém, který byl příčinou nehody.

V Česku je zhruba 80 tisíc výtahů, asi polovina z nich v panelových domech. Do nich se podle odborníků montovaly zdviže, které už tehdy byly zastaralé. Jejich závady jsou zřejmě ze sedmdesáti procent způsobeny chybami projektantů, z třiceti procent špatným užíváním a nedostatečnými opravami.