Skupina Ztohoven se vrací před soud

Hradec Králové - Umělci, kteří napadli vysílání České televize, se vrátí před soud. Státní zástupce se totiž odvolal proti osvobozujícímu rozsudku, a případ simulovaného jaderného výbuchu v rámci pořadu Panorama tak znovu projedná Krajský soud v Hradci Králové. Termín odvolacího jednání se skupinou Ztohoven zatím nebyl stanoven.

Radost Davida Brudňáka, uměleckým jménem Romana Týce, a jeho kolegů ze skupiny Ztohoven byla v březnu u soudu v Trutnově předčasná. Státní zástupce Dušan Ondráček totiž považuje napadení pořadu Panorama vloni v červnu ve vysílání druhého programu České televize dál za trestný čin a odvolal se: „V odvolání jsme navrhovali, aby byla věc vrácena k okresnímu soudu k novému projednání a rozhodnutí, a předpokládáme odsuzující rozsudek.“ Obžaloba se snaží prokázat, že autoři zinscenovaným jaderným výbuchem, který do vysílání vložili u kamery v krkonošském Černém Dole, šířili poplašnou zprávu.

„To nebezpečí, že by skutečně došlo k tomu, že by se někdo obával o svůj život, tam bylo zcela minimální,“ domnívá se soudní znalec a psycholog Jan Lašek. Podle Václava Vlka, obhájce obžalovaného Vladimíra Turnera, je obžaloba plýtváním času a peněz daňových poplatníků. „Toto je tak absurdní nadsázka, že to nemá již vůbec nic společného s trestním právem a vůbec s jakýmkoliv právem mimo práva na zdravý rozum,“ řekl doslova 25. března.

Kromě obžaloby z napadení vysílání České televize čelí Brudňák před Obvodním soudem pro Prahu 7 obžalobě za to, že vloni u 48 semaforů pro chodce vyměnil kryty za nové s postavami v komických situacích a že tím ohrozil dopravu.