Archeologický objev století se stává sporným

Objev ve středu oznámil Libor Janíček z plzeňské Západočeské univerzity. Jde o nález dřevěných konstrukcí ze starší doby železné, které chce představit v odborných časopisech a na konferenci v Londýně. Má to ale háček, s tímto objevem přišli už před rokem jiní vědci.

Dřevěné konstrukce se stopami po opracování pilou a nebozezem vypovídají o řemeslné dovednosti starých keltských tesařů z haštalského období. Uhlíková metoda stanovila stáří dubových trámů mezi roky 777 až 390 před naším letopočtem. Zachovaly se pod bahnem a vodou jezírka na úpatí Vladaře. Libor Janíček z katedry archeologie Západočeské univerzity v Plzni říká, že je to senzace srovnatelná s objevením „ledového muže“.

Výzkum celé stolové hory, kde byly objeveny četné stopy keltského osídlení, probíhá od roku 2001. Archeologové o Vladaři mluví jako o Pražském hradu pravěku. Výzkum zahájilo sdružení amatérských archeologů Vladař. Později se přidala také Západočeská univerzita a Archeologický ústav Akademie věd. Jeho expert Miloslav Chytráček pronesl, že nechápe, proč teď archeologové Západočeské univerzity jednostranně oznamují výsledky společného výzkumu.

Archeolog Karlovarského krajského muzea Jan Klsák se diví, že to Janíček vydává za svůj objev. „K nálezu nás přivedl bagrista, který tu v 80. letech minulého století hloubil jezírko. Objevil tam chodby, údajně i lidské kosti a my jsme to následně sondou zaměřovali a publikovali jsme to už vloni v červenci,“ sdělil Petr Zahradníček z občanského sdružení Vladař. Ať už spor dopadnou jakkoliv, celé místo čeká mnohem důkladnější archeologický výzkum. Západočeská univerzita na něj chce využít grant Evropské unie.