Lidé z Jesenice žádají kraj o zlepšení dopravy do Prahy

Jesenice - Obyvatele Jesenice a okolních obcí ležících na jihovýchod od Prahy trápí špatná dopravní dostupnost do hlavního města. Proto předali kraji výzvu, aby situaci co nejrychleji vyřešil. Na silnici od Benešova se totiž každý den vytvářejí kolony vozidel, ve kterých uvíznou i autobusy vezoucí děti do školy a lidi do zaměstnání. Část místních už v petici vyzvala kraj, aby se situací zabýval. Podle mluvčího hejtmanství Martina Kupky se však lze dočkat zlepšení až s plánovanou výstavbou dálnice D3 a dostavbou pražského okruhu.

Po úzké silnici vedoucí středem obce každý den projedou tisíce aut. Zácpy vznikají již před 07:00 a odpoledne a vpodvečer, kdy se lidé vracejí z práce, se kritická situace opakuje. Nacpané autobusy stojící na silnici mezi Vestcem a Jesenicí se mnohdy i na desítky minut promění v nepříjemné vězení. „Na tuto situaci doplácejí především naše děti, které nemají na výběr a musejí využívat pouze autobus,“ stojí v textu pod peticí, kterou zatím podepsala asi stovka obyvatel.

Autorka výzvy Sylva Marková podotýká, že jesenická škola všechny děti nepobere, a tak jim nezbývá nic jiného, než navštěvovat školy v Praze. Na dopravní situaci však doplácejí. „Copak je normální, aby děti dojížděly do školy dvě hodiny ráno a odpoledne opět, a to z obce 12 kilometrů vzdálené? A co děti ze vzdálenějších obcí? Copak mohou malé děti trávit takto dlouhou dobu v autobuse bez možnosti vystoupit?“ ptá se.

Text petice hejtmanství vyzývá k tomu, aby se zasadilo o zákaz vjezdu kamionů do lokality a vyřešení přednostního průjezdu autobusů v ranní špičce. „To je vyjádření požadavků, které obec definovala už několikrát. Tentokrát to ale formulovali sami občané,“ řekl starosta Zdeněk Pánek.

K nápravě by podle organizátorů petice i starosty Pánka mohlo přispět zavedení takzvaných metrobusů, jejichž trasa by se vyhnula kolonám. Podle Kupky se však objevil problém v napojení této linky na pražskou hromadnou dopravu. Praha se totiž obává toho, že dopravní uzly v okolí Roztyl a Chodova by další zátěž nemusely unést. Navíc část pozemků ve Vestci, po nichž měla trasa metrobusu podle původního záměru vést, je již zastavěna. „Projekt metrobusu nepadl, nicméně objevily se komplikace, s nimiž se kraj snaží vypořádat. Jako východisko vidíme co nejrychlejší výstavbu dálnice D3 a dostavění pražského okruhu,“ uvedl Kupka.