Problémy komplikují provoz MHD v Jindřichově Hradci

Jindřichův Hradec - V Jindřichově Hradci se bojuje o to, kdo bude od příštího roku provozovat městskou hromadnou dopravu. Příliš ostrý ale tento boj není. Město totiž chce takového přepravce, který výrazně zlepší služby, ovšem za stejné peníze. Nabídek tak není mnoho.

Lidem v Jindřichově Hradci nevyhovuje současný stav městské hromadné dopravy. Spojů je málo a ty, co jezdí, mají mnohdy několikahodinové odstupy. Další námitky obyvatel se týkají například špatné návaznosti některých linek, absence spojení sídlišť s centrem města a nízkého počtu večerních linek. Jindřichohradecká radnice proto vypsala výběrové řízení na nového provozovatele městské hromadné dopravy. Požaduje větší počet spojů s odjezdy autobusů po dvaceti minutách včetně sobot a nedělí. Podle místostarosty města Alfréda Němce se lidé musí dostat tam, kam potřebují, a poukazuje i na to, že Jindřichův Hradec je poměrně rozsáhlé město.

Firem, které by městské hromadné dopravě nabídly něco navíc za stejné peníze, ale příliš není. Navíc současný provozovatel by rád smlouvu s městem podepsal na dalších pět let. Do místní hromadné dopravy investoval už přes dvacet milionů korun. „Z tohoto důvodu počítáme s tím, že bychom rádi dál provozovali městskou hromadnou dopravu v Jindřichově Hradci,” říká předsedkyně představenstva současného provozovatele, firmy ICOM transport Jihlava, Kateřina Krejčí.

Zda se cestující dočkají více spojů a zda ceny jízdného zůstanou stejné, se dozví obyvatele města po prázdninách. Nového provozovatele městské hromadné dopravy v Jindřichově Hradci chce totiž radnice vybrat koncem září.