V ostravské ZOO oslavil kulatiny hroší pamětník

Ostrava - Kulaté životní jubileum oslavil dnes v ostravské zoologické zahradě hroší samec Honza. Ve svých čtyřiceti je navíc jedním z nejstarších hrochů v Evropě. Kromě zeleninového dortu dostal od svých ošetřovatelů i větší výběh. O ten se však musí podělit s dalšími třemi kolegy.

Honza už zažil invazi spřátelených armád do Československa, pád Berlínské zdi i hokejový triumf v Naganu – v ostravské ZOO patří určitě mezi pamětníky. To potvrzuje i mluvčí zahrady Stanislav Derlich: „Je to významné jubileum, jelikož je Honza třetí nejstarší zvíře u nás.” Ošetřovatel Dan Zvolánek pak dodává, že je v celé Evropě jen pár starších hrochů.

Hlavní dárek, zeleninový dort, mu nakonec snědly samice Rozárka a Katka. Honzovi to však příliš nevadilo. Obě jsou totiž matky jeho dětí. „Honza již zplodil dvacet devět mláďat. Je to poměrně častá záležitost, že hroší samci zanechávají po sobě tolik mláďat, protože jejich březost je poměrně krátká,” vysvětluje Dan Zvolánek.

Kromě dortu a většího výběhu patřily oslavy také křtu hroší plemenné knihy. Tu vůbec jako první v Evropě vydává právě ostravská ZOO. „Je to takový seznam hrochů, kteří se kdy objevili v evropských chovech. První záznam je z roku 1850 z londýnské ZOO,” doplňuje Stanislav Derlich.

Ostravská ZOO chová také dvouměsíční hroší mládě. V případě, že se rychle podaří najít sponzora, mohou se její návštěvníci už v září těšit i na hroší křtiny.