Pardubická podnikatelka vyhrála spor s magistrátem

Pardubice - Pardubický magistrát bude muset odškodnit místní podnikatelku. Nárok na peníze jí potvrdil Nejvyšší soud. Podle něj právě magistrát spoluzodpovídá za to, že majitelka kosmetického salonu přišla při rekonstrukci ulice o klientelu.

Paní Bažantová se s magistrátem soudí od roku 2004. Požaduje 638 000 korun. Při rekonstrukci Sladkovského ulice byl totiž přístup do její provozovny velmi ztížen a jí se tak krátily tržby. Okresní soud jí přiznal náhradu ve výši 25 % z požadované částky. Krajský soud potom žalobu dokonce zamítl. Nejvyšší soud teď ale rozhodl ve prospěch podnikatelky. „Magistrát nezabezpečil řádný dohled a splnění stavebních podmínek, čímž došlo ke zbytečným potížím v přístupu lidem do této nemovitosti,“ komentuje rozhodnutí Nejvyššího soudu jeho mluvčí Petr Knötig. „Zatím nemáme písemné vyjádření Nejvyššího soudu k dispozici. Až ho obdržíme, tak se k tomu adekvátně postavíme,“ říká vedoucí odboru kanceláře magistrátu Pardubic Michal Zítko.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu bylo překvapením. Je to určitý precedens. „Je to potvrzení toho, že nárok mám, ale jestli dostanu tisíc korun nebo víc, to je otázka,“ vyjadřuje určitou nejistotu žalující podnikatelka Štěpánka Bažantová. 

Ovšem pardubický magistrát je překvapen velmi nepříjemně. Celý spor nyní putuje znovu před nižší soudní instanci. O konečné výši odškodnění podnikatelky by tak měl rozhodnout Krajský soud v Hradci Králové.