Digitalizace v Ústeckém kraji je zatím rozpačitá

Ústí nad Labem - Diváci v Ústeckém kraji, kteří zatím nemohou naladit digitální televizní signál z Bukové Hory, by měli být trpěliví. Tak zní rada z Českých radiokomunikací. Dosavadní analogové vysílání podle nich nebude vypnuto dřív, než bude zaručen příjem digitálních programů.

Zážitky jaké doposud znali pouze vlastníci satelitů či kabelové televize, zažívají diváci, kteří už dokázali naladit digitální vysílání. Potíž je v tom, že se to zatím nepodaří každému.

Podle prodejců digitální a TV techniky si zákazníci koupí set top boxy a až posléze přijdou na to, že signál je slabý, nebo jej nechytají. Ústecký kraj a konkrétně Ústí nad Labem je totiž v údolí, terén je komplikovaný a signál se všude nedostane. Přitom matematický model pokrytí Ústeckého kraje vypadal víc než nadějně a digitální příjem sliboval milionu diváků. Mediální zástupce Českých radiokomunikací a.s. Pavel Kočiš k tomu říká: „Naše předpoklady od začátku počítaly s tím, že po spuštění vysílače Buková hora bude nutné provést měření skutečného stavu a potom rozhodnout o způsobu dokrytí jednotlivých lokalit.”

„Diváci se nemusí bát, že by přišli o TV vysílání,” uklidňuje Karel Trpák, vedoucí vysílací techniky České televize. Experti – prodejci digitální a TV techniky, se však zatím neshodují, zda je lepší ladit digitální signál už nyní, nebo počkat až na konec roku, kdy by měla být všechna měření dokončena.

Jak tvrdí lidé z Českých radiokomunikací, pokrytí území analogovým signálem se dolaďovalo celých čtyřicet let. Nelze proto čekat, že digitální vysílání bude bez problémů během několika měsíců.

Jan Stuchlík