Vzácné orchideje vyrostly na Šumavě po 60 letech

České Budějovice - Na Šumavě se objevila vzácná orchidej sklenobýl bezlistý. Botanici předpokládali, že tady úplně vyhynula. Naposledy její výskyt na Boubíně zaznamenali před 60 lety, pak zmizela a dostala se na seznam kriticky ohrožených druhů rostlin. Podle botaniků její nový výskyt svědčí o velmi kvalitním přírodním prostředí.

Sklenobýl bezlistý je v angličtině označován za orchidej duchů. Má pouze asi dvaceticentimetrovou lodyhu, na které rostou bledě žluté až slabě narůžovělé květy, ty voní po vanilce. „Je to takový zázrak, za celý život se víckrát nepoštěstí najít takovou kytku,” říká botanička Romana Maunová.

Botanici na Šumavě objevili zatím jen devět rostlin. Jsou ukryté ve smrkovém lese asi 2 kilometry od Zátoně. Před 50 lety tady bývala louka, později sem lesníci zasadili stromy. „V Čechách se jednalo o vyhynulou orchidej, takže každý nález nás překvapí,” uvedl Alois Pavličko ze Správy Národního parku Šumava.

Podle správců území patří tato květina k významným bioindikátorům, které svědčí o velice kvalitním přírodním prostředí. Její nový výskyt podle nich souvisí i s úbytkem tzv. kyselých dešťů. Na Boubíně jsou podle lesníků ještě dvě místa, kde se v minulosti vzácná orchidej objevovala.

Navrácení sklenobýlu vyvolal mezi botaniky velké nadšení. Podle správců parku nejde ale o jedinou rostlinu, která se na svahy vrátila. Alois Pavličko tvrdí, že se na Šumavě po čtyřiceti letech objevil i plavuník trojklasý a vratička mnohoklanná. Správci území žádná zvláštní opatření nepřijímají, nepředpokládají, že by vzácné rostliny chtěl někdo získat.