Bambiriáda 2007 v Táboře

Tábor - Desítky zájmových organizací a spolků v Táboře, které se zabývají mimoškolní výchovou nejmenší generace, prezentovaly své programy trávení volného času v rámci Bambiriády 2007. Každoročně se tato přehlídka mimoškolní činnosti těší velkému zájmu.

Na Masarykovo náměstí v Táboře se přišly podívat stovky dětí a dospělých, jak lze strávit svůj volný čas. „Je to ochutnávka zájmové činnosti oddílů, klubů, které by se rády prezentovaly rodičům i dětem,“ říká ředitel Domu dětí a mládeže v Táboře Josef Musil.

Rodiče i pedagogové se shodují v tom, že nabídka zájmové činnosti je bohatá. Na cenu kroužků mají ale názor rozdílný. „Děti platí 160 korun měsíčně, to bych řekla, že je poměrně hodně,“ tvrdí učitelka Eva Hartová. Lenka Housková namítá: „Ta částka není zase tak vysoká, aby se to nedalo unést.“

Mezi těmi, kteří na Bambiriádě předvedli ukázky svých činností, byl i oddíl mladých záchranářů ze Soběslavi. Ten funguje už pětadvacet let. „Děti bychom chtěli zapojit do dobrovolné činnosti. Možná jim to napomůže i k jejich budoucímu povolání,“ uvedl vedoucí oddílu Vladimír Beránek.

Ani dům dětí a mládeže v Táboře nemá o pestrost zájmové činnosti nouzi. Letos vůbec poprvé připravuje mezinárodní dětský tábor, kde vedle českých dětí budou i děti z Maďarska, Rakouska a Německa.

Na Táborsku pracují s dětmi stovky dobrovolníků. Bez nich by dětské oddíly neexistovaly. Jen v táborském domě dětí a mládeže funguje 70 zájmových kroužků. Navštěvuje je více než osm set dětí.