Ústí nad Labem nadále zůstává bez ochrany před povodní

Ústí nad Labem - Obyvatelé Střekova v Ústí nad Labem se slibovaných protipovodňových zábran nedočkají ani letos. Radnice totiž kvůli námitkám antimonopolního úřadu zrušila výběrové řízení na nákup mobilních stěn a vypíše ho znovu. Bez těchto stěn ale Povodí Labe nemůže začít se stavbou pevného valu. Zdejší domy navíc při povodních patří k nejvíce postiženým ve městě.

Budoucí val a zábrany, které mají chránit obytné domy před velkou vodou, si mohou obyvatelé ústecké čtvrti Střekov prohlížet zatím jen na obrázku. Protipovodňová opatření měla být dokončena právě letos – celých pět let po ničivých povodních. Ředitel Povodí Labe Tomáš Vaněk ČT potvrdil, že se stavbou asi kilometr dlouhého stálého valu se nezačne dřív, než město znovu – už podruhé - vybere dodavatele mobilních stěn, které se v případě velkého zvýšení hladiny řeky upevní na val: „Nemůžeme nejdřív udělat naši stavbu a pak se složitě přizpůsobovat tomu mobilním u hrazení.”

Město už dodavatele stěn vybralo na jaře. Jenže tendr napadli u antimonopolního úřadu někteří neúspěšní uchazeči a úřad jim nakonec dal za pravdu. Podle ÚOHS radnice při výběrovém řízení porušila zákon. Přestože vedení města s usnesením úřadu nesouhlasí, vypíše výběrové řízení znovu – především kvůli možným průtahům. „My opravdu chceme ta protipovodňová opatření mít co nejdřív hotová,” vysvětluje primátor města Jan Kubata (ODS).

Podle radnice by měl být vítěz výběrového řízení znám na podzim. Povodí Labe potvrdilo, že v takovém případě bude Střekov před velkou vodou chráněn už během příštího roku. Místní obyvatelé se přesto obávají, že než bude val stát, přijde velká voda znovu. Město podle nich pomoc neustále jen slibuje. Podle Vaňka by stavba pevného valu měla začít nejpozději v příštím roce, kdy by měla skončit celá stavba. Na tom se shoduje i s vedením města.

Příští rok by měly začít i protipovodňové úpravy i na druhé straně Labe, kde velká voda skoro každoročně zaplavuje hlavní silniční tah na Prahu.