Kamiony dusí jihočeské obce

Jižní Čechy - Obyvatelům jihočeských obcí vadí velký nárůst kamionové dopravy. Například Dobeví na Písecku projedou denně tisíce aut. Silnice druhé třídy, která obcí prochází, je totiž nejkratší spojnicí mezi Pískem a Strakonicemi. Lidé zvýšený nárůst kamionové přepravy zaznamenávají každý den. Jejím výsledkem jsou popraskané zdi domů, poničená silnice, hluk a smog. „Nejhorší je kamionová přeprava, ty silnice na to nejsou stavěné,“ říká starosta obce Vladimír Šareš.

Dopravní značení omezující rychlost řidiči většinou nerespektují a jiná dopravní opatření sama obec zajistit nemůže. Starosta chce prosadit alespoň zpomalovací pruhy, ale protože jde o silnici II. třídy, tak se o tom ještě nejednalo. Příslušný Odbor městského úřadu v Písku navrhl omezit průjezd vozidel nad 12 tun. Úplný zákaz dát ale nemůže. „Můžeme jim pouze doporučit, aby volili jinou komunikaci,” vysvětluje tisková mluvčí píseckého městského úřadu Jindřiška Vaverková.

Podle měření projede obcí za hodinu přes tři sta aut, z toho sedmdesát nákladních. Situace se tak stává neúnosnou. Podle Jiřího Klasy, vedoucího odboru dopravy Krajského úřadu České Budějovice, závisí řešení situace na dostavbě křižovatky u Nové hospody, která by se mohla stát určitou alternativou. Ještě nedávno nebylo jasné, zda se ji vůbec podaří dostavět. Chyběly na ni peníze. Jihočeský kraj ale nakonec přislíbil půlmiliardovou dotaci. Novou křižovatku začnou řidiči využívat už koncem tohoto roku. Zda však její zprovoznění uleví obcím od kamionové přepravy, si prozatím nikdo netroufá odhadnout.