U Chrudimi roste unikátní rozhledna

Pardubice - Česko brzy obohatí unikátní stavba. Za Chrudimí totiž finišují práce na rozhledně, která bude jediná svého druhu nejen v Česku, ale zřejmě i ve světě. Bude to rozhledna, jakou lidé ještě neviděli. Jde o experiment, který má tvar trojbokého jehlanu, výšku 27 metrů a je z modřínových prken. Rozhledna stála necelý milion a dostala i jméno.

Rozhledna vyrostla za Chrudimí za necelé dva měsíce. Prosadit tuto stavbu v lesích Na Podhůří ale nebylo jednoduché. „Rozhledna leží v letovém koridoru chrudimského letiště a na začátku byly problémy s armádou. Ta se však ve finále postavila ke stavbě velmi vstřícně,“ popisuje příběh s dobrým koncem místostarosta Chrudimi Petr Řezníček. 

Svojí konstrukcí je tato rozhledna zcela unikátní. Do jisté míry se jedná o experiment. Je to zřejmě jediná hráňová stavba svého druhu na této planetě. „Pokud vím, tak je to evropský, možná i světový unikát,“ říká autor rozhledny architekt Martin Rajniš. 

Celková výška rozhledny je 27 metrů a na její stavbu autor použil hlavně přírodní materiály, dřevo z modřínu a dubu. „Na stavbu jsme poskytli dřevo z našich městských lesů a bylo spotřebováno celkem na 100 metrů krychlových dřeva,“ uvádí ředitel Městských lesů Chrudim, s.r.o. Zdeněk Odvárka.  

Lehká, vzdušná a na první pohled jednoduchá konstrukce rozhledny by mohla svádět k dojmu, že jde o dětskou skládanku. Jedinečná rozhledna nazvaná Bára začne veřejnosti sloužit již koncem června.