Podle odborníků Greenpeace dokonce přežila působení herbicidu, který jinak běžně spálí jakoukoli rostlinu. „Konzumace této kukuřice představuje zdravotní riziko, přesto je tato plodina v Evropské unii povolená jako krmivo i plodina,” uvedl mluvčí sdružení Greenpeace Karel Dolejší. Obavy sdružení se opírají o studii Gilles-Erica Séraliniho, profesora molekulární biologie na univerzitě v Caen, který kukuřici testoval na potkanech. „Konzumace geneticky modifikované kukuřice vede ke změnám vnitřních orgánů,” uvedla Magdalena Klimovičová, která působí jako konzultantka Greenpeace.
Miluše Kusandová z pražské pobočky firmy Monsanto ale existenci zdravotních rizik popírá s tím, že z hlediska současných znalostí NK603 nepředstavuje žádné nebezpečí, stejně jako kterákoli jiná komerční kukuřice. „Studie, o kterou se Greenpeace opírá, nebyla nikdy publikována v rámci vědecké komunity, a tak se k ní vědecká komunita nemohla vyjádřit,” uvedla. Firma Monsanto v současné době žádá o povolení pěstovat NK6030 v Evropské unii. Proti tomu chce Greenpeace zasáhnout: „Přijeli jsme sem na tento problém upozornit a zároveň se chceme obrátit na příslušné evropské úřady, aby přehodnotily proces povolování geneticky modifikovaných plodin,” uvedl Dolejší.
Podle sdružení se v České republice nachází celkem pět lokalit, kde se tento druh geneticky modifikované plodiny pěstuje. Ministerstvo zemědělství ČR obavy z nekontrolovatelného šíření rostliny vyvrací s tím, že není důvod k obavám.