Vlna veder ztěžuje vyučování

Pardubicko - Z letošních tropických veder se těší majitelé koupališť. Na druhé straně nejen kardiaci mají potíže. V některých školách na východě Čech ruší učitelé odpolední vyučování a jinde zvažují ředitelské volno.

Vlna veder, která v těchto dnech zasáhla Českou republiku, majitelům koupališť vyhovuje. Někteří lidé už nevydrželi v práci a šli se osvěžit k bazénům. „Teplo nevnímám jako komplikaci, naopak nám přináší návštěvníky,” tvrdí Petr Ministr, provozovatel koupaliště v Pardubicích.

Více práce mají během horka i záchranáři. Vysoké teploty dělají problémy starším lidem. Rady, jak se za takového počasí chovat jsou již dostatečně známé. Hlavní je hlídat si dostatečný příjem tekutin a nepobývat zbytečně dlouho na slunci. S extrémním vedrem mají potíže i učitelé a žáci základní školy v Cholticích na Pardubicku. Většina tříd je totiž situována na jih. Učebny se během dopoledne mění na výhně. „Teploty jsou téměř nesnesitelné. Opakovaným měřením jsme zjistili, že v učebnách je třiatřicet a více stupňů,” říká ředitel Základní školy Choltice Aleš Kalina.

Vysoké teploty ovlivňují i koncentraci žáků. Podle Vlasty Vejběrové, učitelky choltické školy, je třeba nejdůležitější látku se žáky probrat první hodinu, potom jejich pozornost klesá. Dopoledne se žáci učí ve stínu v lese za školou, odpolední vyučování ředitel kvůli teplotám zrušil úplně.

Nejen Východočeši by si ale v příštích dnech měli oddechnout. Teploty klesnou a zaprší.