Písecké kasárny se brzy promění v multifunkční centrum

Písek - Písek se po třech letech konečně dočkal investora, který přestaví místní Žižkovy kasárny. Město je získalo bezplatně od armády a dlouho nemohlo najít firmu, která projekt zaplatí. Kasárny byly posledním objektem, který doposud neměl svého nájemce. Ve výběrovém řízení se především jednalo o ucelené řešení pro celý osmi hektarový pozemek. I z toho důvodu vybrala radnice izraelskou nadnárodní společnost, která bude celý projekt financovat, až letos.

Společnost získala kasárny do svého pronájmu na období deseti let, během kterých chce celý areál proměnit na multifunkční centrum, které bude základem nové městské čtvrti. Podle zástupce společnosti Dudiho Wiedera by se s výstavbou mohlo začít už za čtyři měsíce. V prostoru bývalých kasáren tak již brzy vzniknou nové byty, koleje pro středoškolské i vysokoškolské studenty a obchody.

Celá přestavba přijde na několik set milionů korun. Podle projektu by se areál měl později spojit i s další městskou částí Svatý Václav, ale není ještě stanoveno jakým způsobem bude akce finančně zabezpečena. Bývalé armádní objekty v Písku, který byl více než 250 let posádkovým městem, už většinou slouží civilním účelům.