Zámek Lednice láká turisty na nově otevřené prostory

Lednice (Břeclavsko) - Lednicko-valtický areál o víkendu oslaví 10 let od zapsání na seznam památek UNESCO. Během této doby prošel postupnou rekonstrukcí za 300 milionů korun. Jen lednický zámek navštíví ročně více než 300 tisíc turistů, z nichž třetinu tvoř cizinci.

Zámek v Lednici prošel v průběhu uplynulých deseti let především rekonstrukcí interiérů. Restaurátoři se vypořádali s dřevomorkou, pro návštěvníky se otevřelo léta uzavřené první patro, v zámku vznikla nová galerie. 44 milionů stála kompletní rekonstrukce skleníku. „Ještě nám zbývají fasády zámku, které jsou finančně i technologicky velice náročné. Doufám, že v nejbližší době se do nich pustíme, protože všechno je na to nachystáno,“ popisuje další postup rekonstrukce kastelánka zámku Lednice Ivana Holásková.

Pracuje se i na obnově parku, kde se začaly vysazovat nové stromy. Část starých porostů podlehla v minulosti působení přírodních živlů - povodni a vichřici. Obnova parku ale závisí na dalších finančních prostředcích, které zatím chybějí. „Neznám nikoho, kdo by mohl hrdě říct, máme tolik peněz, kolik potřebujeme. Samozřejmě další finance bychom uvítali. Každá koruna, každý sponzor je vítán,“ stěžuje si na nedostatek zdrojů vedoucí zahradník Oto Bernard.

Lednicko - valtický areál láká velké množství turistů ze zahraničí. „Ten fakt, že památka je na seznamu UNESCO určitě má velký vliv na to, že se přijíždějí k nám na ty památky podívat,“ pochvaluje si zájem cizinců starostka Valtic Terezie Lvová.

Valtice si turistů váží a chtějí jim přichystat co nejpříjemnější prostředí. Ve městě nenajdete nepořádek, úklidové čety pracují stále naplno. V příštím roce mají Valtice v plánu dokončit rekonstrukci celého náměstí. Peníze chtějí získat od státu a z Evropské unie.