Radnice v Českých Budějovicích chce uzavřít důležitý most

České Budějovice - Cyklisté a bruslaři v Českých Budějovicích protestují proti rozhodnutí radnice uzavřít jeden z mostů. Vede přes něj nejrušnější jihočeská cyklostezka směřující do Hluboké nad Vltavou. Verdikt se nelíbí ani bezdomovcům přespávajícím pod mostem. Podle zástupců radnice je most poškozený, a proto ho kvůli opravě na šest měsíců uzavřou.

Most přes Vltavu propojuje dvě městské části. V sezoně přes něj denně přejede kolem 2 tisíc cyklistů a na 500 in-line bruslařů. Strategickou spojnici, po které nejezdí auta, radnice na půl roku uzavře. Jeho uzavřením by však vznikly problémy lidem, kteří most denně užívají. Podle některých by rekonstrukce mostu omezila i turistický ruch v okolí.

Pod mostem žije už několik měsíců dvojice bezdomovců se psem. Nelíbí se jim, že přijdou o střechu nad hlavou. „Proč by to měli bourat? Na nás tady neprší,” ptá se Slavomír Horský, jeden z bezdomovců žijících pod mostem.

Tento most je podle primátora poslední, který město po povodních neopravilo. Firma ho rozebere a znovu postaví. Rekonstrukce si vyžádá kolem 12 milionů korun. Juraj Thoma, starosta Českých Budějovic, si nemyslí, že by měl být most uzavřen celé léto. Rekonstrukce by podle něj měla začít až v průběhu srpna.

Most je součástí nejrušnější jihočeské cyklostezky. Jedenáct kilometrů dlouhou trasu na Hlubokou využívají cyklisté přesně deset let a právě tento měsíc slaví její výročí.

Zástupci magistrátu zatím nedokázali přesně říci, kdy most uzavřou. Peníze na jeho opravu od Státního fondu dopravní infrastruktury dosud nezískali.