V soutěži o nejhezčí nádraží v Česku vyhrál Trutnov

Praha - Nejhezčím nádražím v Česku je železniční stanice Trutnov hlavní nádraží. Vyplývá to z výsledků soutěže O nejkrásnější nádraží 2008, kterou vypsalo občanské sdružení Asociace Entente Florale CZ. Výsledky oznámili organizátoři na tiskové konferenci. Na druhém místě skončila výpravní budova nádraží v Kamenici nad Lipou a třetí je zastávka Šárovcova Lhota. Loňský zahajovací ročník vyhrálo nádraží v Ostroměři. Soutěž je součástí projektu vlídná nádraží.

„Hlasování o nejkrásnější nádraží roku 2008 proběhlo ve dvou kolech. V prvním lidé poslali celkem 45 nominací, ve druhém pak mezi deseti finalisty vybrali absolutního vítěze. Dohromady přišlo bezmála 800 hlasů,“ uvedl zástupce ředitele odboru komunikace ČD Jiří Ješeta.

Hlasující podle ředitelky asociace Drahomíry Kolmanové nejvíce oceňovali čistotu, zachování historických architektonických prvků, dobré služby, příjemný personál a květinovou výzdobu na nádražích. „V případě Trutnova si vysloužila pochvalu cestujících zdařilá rekonstrukce, kterou provedly České dráhy společně s místní radnicí, a také kvalitní práce zaměstnanců drah,“ dodala.

Česká železniční síť patří se svými téměř 9500 kilometry k nejhustším v Evropě. Její součástí je kolem 2800 železničních stanic a zastávek.